keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Kuuhullu sisustaa

Karttapallot ovat paitsi opettavaisia, myös kauniita esineitä. Ne vain tuppaavat olemaan turhan tyyriitä. 3D-tulostustekniikan yleistymisen myötä markkinoille on kuitenkin tullut erilaisia valaisevia kuupalloja varsin edulliseen hintaan.

Katselin viime syksynä Amazonilla myynnissä olleita vaihtoehtoja, ja kuvien perusteella parhaaksi vaihtoehdoksi valikoitui tämä, eli 3D USB LED Magic Moon. Valmistaja saattaa olla Twifer, tai sitten Twifer on vain myyjä, tuosta ei ottanut selvää. Koska koolla on väliä, tilasin suurimman, eli läpimitaltaan 20-senttisen mallin. Yhdeksäntoista euron hinta (plus postikulut) ei minusta ollut ollenkaan paha.

Kuupallo on valaistuna ja hieman kauempaa katsottuna hyvinkin aidon näköinen. Valon voi vaihtaa myös valkoiseksi. Huomaa Tychoa ympäröivä tumma törmäyssulakehä. Kuva: T. Öhman.
Olen ollut hankintaani erittäin tyytyväinen. Valot päällä ja vähänkään etäämpää katsellen kuupallo on varsin aidon näköinen. Ilman valoja taas pallo on hieman valju, röpelöinen kuula, mikä herkimpiä esteetikkoja saattaa hieman häiritä. Tämän voi välttää, jos sitä ajattelee kaukaa katseltuna Enceladuksena.

Valmistustekniikan vuoksi valottomana pallo siis näyttää hiukan erikoiselta, koska pinnanmuotojen kirkkaudet on perustuvat muovin paksuuteen: Kuun mare-alueet ovat koholla, ja kirkkaat nuoret kraatterit ovat syviä kuoppia. Tekniikka kyllä tuottaa yllättävänkin tarkkaa jälkeä, sillä esimerkiksi Tychoa ympäröivä tumma törmäyssulakehä erottuu kuupallosta selvästi. Varsinaisesti tuo ei kuitenkaan toki ole mikään oikea karttapallo, eikä sillä sinänsä näin ollen oikeastaan tee mitään. Näyttääpähän vain kivalta ja inspiroivalta.

Paketissa tulee mukana USB-latauskaapeli, eikä sitten mitään muuta. En ole koskaan katsonut, kauanko lataukseen kuluu aikaa ja kauanko pallo latauksen jälkeen jaksaa valaista. Lukuisia iltoja kuitenkin yhdellä latauksella menee. Tämä tosin riippuu siitä, kuinka kirkkaana kuupallon antaa loistaa. Värkissä nimittäin on kirkkauden säätö. Etelänavalle sijoitettu pieni nappula toimii virtakatkaisijana, valon värin (keltainen tai valkoinen) valitsimena ja kirkkauden säätimenä. Ihan näppärä systeemi.

Ainoa itseäni hivenen häirinnyt piirre on, ettei mukana tule minkäänlaista jalustaa. Itse pistin sen pötköttämään pieneen muovikippoon. Varoituksen sanana on lisäksi todettava, että vaikka oman palloni akku on toiminut moitteetta, myös huomattavasti lyhyemmän aikaa latauksensa pitäviä yksilöitä on liikkeellä. Kaikkiaan kuitenkin ehdottomasti hintansa väärti. 


Arvio: ****+ 
eli aiemmalla pisteytystyylillä:

Ilman valoa kuupallo ei ole kovinkaan kummoisen näköinen. Pallon erikoinen topografia tulee myös ilman valoja näkyviin. Kuva: T. Öhman.


Huushollauskommenttina ärsyttävää kissanhännännostoa, mutta eipä sille nykypäivänä oikein voi mitään, sillä jonkinmoinen digitaalinen jalanjälki on vähän pakko jättää: viimeisen viikon aikana tänne on ilmestynut muutama uusi alasivu, eli täysin vaiheessa oleva Google Maps -kartta törmäyskraattereista, joilla olen vieraillut, sekä mainokset pitämistäni kursseista ja luentosarjoista ja listaus haastatteluista ja muista lehtijutuista.
P.S. 12.4.2018: Ja heitinpä lähes samaan syssyyn mukaan myös sivun geologisista näyttelyistä, joita olen ollut tekemässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti