tiistai 21. helmikuuta 2017

Terminaattori verkosta

P.S. 21.2.2017: Bloggerin kätevät ominaisuudet iskivät jälleen, ja blogin etusivulta luettaessa tämä tarina katkeaa ensimmäisen kuvan jälkeen. Loppu pitää lukea erikseen tämän tekstin omalta sivulta, jonne pääsee klikkaamalla kuvan jälkeen ilmestyvää "Lisätietoja"-linkkiä. Bloggerin ylivertainen helppous Wordpressiin verrattuna viehättää, mutta helppouden hinta näinä absurdeina ominaisuuksina on aika kova... Jutun loppuosan asemointikin meni nyt sitten saman tien uusiksi.

Kuu ei ole sitten Galileo Galilein päivien ollut ideaalisen pyöreä pallo, vaan sillä on kaikenlaisia mielenkiintoisia pinnanmuotoja. Yön ja päivän rajan eli terminaattorin tarkalle laskemiselle tämä muhkuraisuus aiheuttaa ymmärrettävästi melkoisia ongelmia, koska siihen tarvitaan tarkkaa korkeusmallia. Kuten aiemminkin on tullut todettua, muutoin niin erinomainen Virtual Moon Atlas (VMA) ei ole parhaimmillaan terminaattoria kuvatessaan. Tämä johtuu nimenomaan siitä, että VMA ei huomioi Kuun korkeuseroja terminaattoriesityksessään. Yleensä tämä ei ole ongelma, koska harvemmin tarkkaa terminaattorin paikkaa oikeasti tarvitsee yhtään mihinkään.

Joskus kuitenkin tulee vastaan tilanteita, joissa pitää esimerkiksi esittää jokin yksityiskohtainen valaistusilmiö, selvittää milloin sellainen on seuraavan kerran havaittavissa, tai tarkistaa jonkin havaitun tai kuvatun erikoisemman kohteen todellinen olemus. VMA ei siis tähän pysty, ja Lunar Terminator Visualization Tool voi jo asennus- ja virittelyvaiheessaan aiheuttaa liiallista hengenahdistusta. Vaan eipä hätää, sillä käytännön tarpeita silmällä pitäen riittävän tarkan terminaattorin paikan kuluvalle vuodelle ja jokuselle menneelle vuodelle saa selville NASAn Scientific Visualization Studion kehittämällä Moon Phase and Libration (tai Dial-A-Moon, en tiedä millä nimellä tuota pitäisi kutsua) -palvelulla.

Dial-A-Moon käyttää Lunar Reconnaissance Orbiterin korkeusmallia ja kuvia, joten lähtökohdat ovat siltä osin kunnossa. Palvelu näyttää paitsi terminaattorin paikan, myös Kuun huojumisen ja nyökyttelyn, joita libraatioksikin kutsutaan. Mielivaltaisille ajanhetkille näitä ei ole tarjolla, mutta vuoden 2011 alusta tunnin välein kuitenkin. Useimpien harrastajien tarpeisiin tämä varmasti riittää.

Palvelua käytettäessä kannattaa heti aluksi panna merkille, että selaimessa näkyy ainoastaan alhaisen erotuskyvyn versio. Kuvaa klikkaamalla pääsee tallentamaan käyttökelpoisemman tiff-kuvan, johon on myös lisätty terminaattorilla olevien suurimpien kohteiden nimistö. Palvelu siis tarjoaa käyttäjälle tallennettavaksi tällaisen tiedoston:

Kuu 21.2.2017 klo 01.00 Suomen aikaa. Kuva: Ernie Wright / NASA Scientific Visualization Studio.

Dial-A-Moonin tuottama kuva on sen verran laadukas, että sitä kärsii suurentaa useimpiin käytännön tarpeisiin riittävästi. Tein ihan huvin vuoksi jutun lopussa olevan kuvan, jossa ylinnä on räpsäisyni viime viikolta, ja sen vertailukohtina Dial-A-Moonin ja VMA:n näkemykset samalta ajanhetkeltä. Voisin kuvitella, että aloittelevalle kuukuvaajalle, joka ei tiedä, mitä onkaan tullut kuvattua, on kohteiden tunnistaminen Dial-A-Moonilla huomattavasti helpompaa kuin VMA:lla. Ja kuten edellä jo tuli mainittua, erikoisempien tapausten selvittelyyn Dial-A-Moon lienee ainoa tällä hetkellä käytetttävissä oleva matalan kynnyksen ohjelmisto tai verkkopalvelu.

Dial-A-Moonin ainoa pieni miinus tulee lähinnä siitä, että seuraavan vuoden visualisoinnit tulevat jakoon yleensä vasta hyvin lähellä vuodenvaihdetta, joten alkuvuoden havaintosuunnittelua ei kovin hyvissä ajoin voi tehdä. Suomen havainto-olosuhteissa tämä ei kyllä merkittävä ongelma ole, koska pilvessähän taivas tuolloin kuitenkin on.

Hirveästi NASA ei ole myöskään tätä palvelua mainostanut. Libraatio- ja valaistusvideot ovat kyllä olleet tuttuja jo vuosien takaa, mutta itse huomasin vasta joskus viime vuonna, että heillä on tarjolla myös tällainen havaitsijaystävällinen versio samasta datasta. Mutta hyvä että on, sillä Dial-A-Moon on oikein käyttökelpoinen ja tarpeellinen lisä kuuhullun työkalupakkiin.

Arvio:




Ylinnä Kuu 14.2.2017 klo 00.05 kuvattuna Korkalovaarassa
Kowa TSN-821:n läpi Canon Ixus 70:llä. Keskellä sama näkymä
NASAn Dial-A-Moon -palvelun tuottamana, ja alinna Virtual Moon
Atlaksen versio tilanteesta. Kuva: T. Öhman / Ernie Wright / NASA
Scientific Visualization Studio / Virtual Moon Atlas / LRO WAC.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti